niedziela, 28 grudnia 2014

Co na śniadanie ?


             
     Wszyscy wiemy, że śniadanie jest bardzo ważne i nie należy go bagatelizować. Wypijając poranną kawę z drożdżówką lub bułką z dżemem  nie dostarczamy organizmowi niezbędnych składników. Porządne śniadanie, jak twierdzą dietetycy, powinno dostarczać nam 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Co zrobić, by śniadanko było zarówno smaczne jak i zdrowe? Jak przygotować je szybko (bo ja na przykład mam dużo czasu i ochoty na zrobienie śniadania przeważnie w weekendy, a chodzi o to, by na co dzień mieć odżywczy posiłek) ?

Poniżej kilka propozycji (nie tylko jako osobne danie, można potraktować jako dodatek) : 
1.       Kanapka z pełnoziarnistego chleba z awokado, jajkiem i pomidorem 
2.Owsianka z owocami (uwaga, na mleku będzie mieć wyższy indeks glikemiczny niż zalana wrzątkiem )


   3.Koktail bananowo-jabłkowy(banan+jabłko +jogurt naturalny+cynamon)


  4.Placki z cukinii (jak mamy więcej czasu: mąka, jajko, sól, starta cukinia. Po smażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, można podać z jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw)
5.Płatki ryżowe z owocem kaki – też wypróbuję, przepis znajdziecie tu : http://food-forum.pl/rozgrzewajace-sniadanie-platki-ryzowe-z-owocem-kaki/





Istnieje mnóstwo przepisów na omlety z warzywami, na zdrowe kanapki ( z humusem, z kiełkami, z warzywami)Najważniejsze jest, by zacząć szukać i urozmaicać pierwszy posiłek. W zimie warto jeść śniadania na ciepło :-)

Najlepiej zacząć dzień od wody z odrobiną soku z cytryny (o ile nie ma problemów z żołądkiem), dopiero później /po 20-30 min./ śniadanie.
SMACZNEGO!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz