piątek, 11 września 2015

Miód - słodki lek

Na bazarkach pod koniec lata,wczesną jesienią  widzimy coraz więcej stoisk z miodem. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać co do niezwykłych leczniczych właściwości tego cudownego daru natury :)

Chcemy kupić miód na zimę, lecz mamy tyle różnych typów, że nie wiemy - który wybrać? jak odróżnić sztuczny miód od naturalnego?
znalazłam takie oto testy : 

1. Test ściekania. Nabierz miód na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem lej go na talerzyk. Jeśli ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek, to jest to miód naturalny. Konsystencja sztucznego miodu będzie jednolita, bez żadnych grudek a miód rozleje się po talerzu.
2. Test rozpuszczania. Do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczać się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie, to masz pewność, że miód jest dobrej jakości. Miody sztuczne rozpuszczają się równomiernie i szybko.
3. Test wagi. W litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu.
4. Krystalizacja. Dobrze przechowywany miód może stać nawet rok, ale już kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który zawsze zachodzi w prawdziwym miodzie. Krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani działania leczniczego. Czas potrzebny do zbrylenia zależy od rodzaju miodu. Najdłużej w stanie płynnym pozostaje miód z białej akacji, inne powinny skrystalizować się do końca roku, w którym zostały zebrane.

i jeszcze - naturalny miód na początku jest bardzo słodki, jednak po chwili uwalniają się naturalne aromaty, po których rozpoznaje się, z czego miód został zrobiony. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym). Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to z pewnością mamy do czynienia ze sztucznym produktem.

o rodzajach miodu poczytacie tutaj - http://miody.pl/content/view/76/37/
na razie kupiłam akacjowy, następny obowiązkowo lipowy i gryczany  :)

SMACZNEGO I ZDROWEGO ŻYCIA !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz