Wracamy do pracy po urlopie, dzieciaki po wakacjach do szkoły - umysł pracuje na zwiększonych obrotach, znów dużo informacji do przetworzenia...
Co nam pomoże?
Mózg "uwielbia" glukozę, kwasy omega-3, antyoksydanty, witaminy z grupy B i wit. E
Oto 5 produktów zawierających najwięcej tych cudownych składników:
1) Ryby (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki) - bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3
2) Orzechy włoskie, pestki dyni - witaminy z grupy B, witamina E i znów kwasy tłuszczowe
3) Szpinak - dobrze przyrządzony jest przepyszny! lubi gałkę muszkatołową i czosnek :) można oczywiście jeść na surowo w sałatce. Źródło witaminy E i kwasu foliowego!
4) Ciemne pieczywo, kasze - witaminy z grupy B, złożone węglowodany uwalniają energię stopniowo, bez niebezpiecznych skoków glukozy.
5)Warzywa i owoce - antyoksydanty, witaminy np. winogrona usprawniają proces dotlenienia mózgu i zwiększają chłonność umysłu. Oprócz potasu zawierają żelazo i magnez oraz sporo witamin, m.in. niacynę.Śliwki zawierają usprawniający krążenie potas, błonnik pomagający się pozbyć toksyn oraz witaminy B1 i B3, które łagodzą stres i korzystnie wpływają na pracę mózgu.
Oczywiście pamiętamy o tym, że trzeba się wysypiać i ruszać się - ćwiczenia, spacery... dotleniamy swój mózg!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz