niedziela, 13 listopada 2016

5 rozgrzewających napojów

Gdy sypie śnieg, jest zimno i wietrznie  chcemy jak najprędzej się rozgrzać, znaleźć się w ciepłym miejscu, zjeść coś gorącego lub wypić ciepły napój.

Polecam 5 ciekawych przepisów na rozgrzewające napoje. To coś innego niż znana wszystkim i lubiana czarna herbata z sokiem malinowym  :)  :
Więc, zaczynamy

1) Herbata z rozmarynem

Rozmaryn do herbaty? Tak, dodając go do herbaty otrzymamy niezwykle aromatyczny i rozgrzewający napar. Ma dość specyficzny smak, więc zawsze można wrzucić jeszcze kilka plasterków imbiru.

2) Czekolada po meksykańsku (uwaga, kaloryczne!)

Szklanka mleka, 4 łyżeczki brązowego cukru, szczypta cynamonu i jeszcze mniej soli. Stawiamy na ogień, a gdy cukier się rozpuści, dorzucamy ¼ tabliczki gorzkiej czekolady w kawałkach. Mieszamy, by nie było grudek, a potem zdejmujemy z ognia. Dodajemy kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii. Wszystko ubijamy trzepaczką. Podajemy z laską cynamonu. 

3) Masala Czaj

Aromatyczna herbata przyrządzona po indyjsku. Istnieje dużo przepisów, a to jeden z nich. Głównymi składnikami jest mleko, czarna kawa i przyprawy z cukrem lub miodem . Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy (szczypta zmielonego zielonego kardamonu, kilka rozgniecionych goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej , suszonego imbiru, czarnego pieprzu i kilka plasterków świeżego imbiru) plus  trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku cukrem lub miodem.

4) Herbata z pigwy z miodem.

1 lub 2 małe pigwy obieramy i kroimy na małe kawałki. Do rondla wlewamy  sześć szklanek wody i pigwę, a następnie doprowadzamy napój do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min, aż pigwa zmięknie. Następnie zdejmujemy napój z ognia i dajemy mu wystygnąć, by dodać troszkę miodu (do smaku) 

5) Herbata z dzikiej róży (z dodatkiem maliny i czarnej porzeczki) 

Dzika róży - to moc witaminy C, której jest w niej więcej niż w cytrynie i czarnej porzeczce.Pijemy tę herbatkę świeżo zaparzoną.
Bierzemy 50 g owoców dzikiej róży, 50 g maliny, czarnej porzeczki do smaku i zalewamy wrzątkiem (200 ml) . Gdy napar wystygnie (ale wciąż będzie ciepły) możemy go przecedzić i dodać odrobinę miodu. 

SMACZNEGO I DUŻO CIEPŁA !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz