Pytanie jak w temacie – dlaczego lubimy
takie jedzenie? Dlaczego pomimo tego, iż określają go mianem „śmieciowego”,
wiemy ile pustych kalorii, konserwantów i innych szkodliwych rzeczy jest w nim
zawarte wciąż sięgamy po frytki, hamburgery, smażone skrzydełka itd. ?
Oto niektóre z powodów :
1. Smacznie
Połączenie słodkiego,
słonego i tłustego. Przy wymyślaniu każdego nowego produktu dla sieci
barów/restauracji szybkiej obsługi pracują specjaliści, którzy zajmują się
określaniem proporcji 3 substancji (cukier, tłuszcz i sól). Oddziaływanie tych
smaków/szczególnie w połączeniu!/ na obszar mózgu, odpowiedzialnego za
odczuwanie przyjemności, zmusza nas do
ponownego sięgania po te produkty.
To już fizjologia, po prostu tak działa nasz
mózg i gdy jakieś jedzenie po prostu „rozpływa się w ustach” i zawiera te trzy
smaki - odczuwamy przyjemność i...chcemy więcej !!!
2. Szybko
Żyjemy szybko,
często kupujemy fast food w podróży lub po prostu gdy nie chce nam się lub nie
lubimy gotować. Łatwiej jest pójść, kupić nie czekając zbyt długo i spożyć.
3. Świeże . W ten sposób myśli dużo ludzi
nie zastanawiając się nad tym, ile konserwantów jest zawarte w tych „świeżych”
produktach.
No i
oczywiście, inne chwyty marketingowe
– dostępna cena, reklama, kupony, 2 w cenie 1, duże porcje itp.
Naturalne produkty (owoce, warzywa, zbożowe, nasiona, ryba) często
przegrywają walkę ze wzmacniaczami smaku. Tak się przyzwyczajamy do mocnych
smaków, że sałatka z awokado po prostu wydaje nam się jakaś mdła… W celu
ponownego odczuwania naturalnego smaku zdrowych produktów należy odstawić na
jakiś czas fast food, by receptory smaku miały szanse na regeneracje.
Gdy mamy świadomość, jak na nas działa takie jedzenie, jakie niesie ze
sobą zagrożenia, możemy się kontrolować i raz na rok może nam się zdarzyć zakup
kanapki na ciepło po drodze, nic się nie stanie.
Jednak nie popadajmy w uzależnienie (miałam znajomą, młodą
dziewczynę, która odwiedzała McDonald’s
3-4 razy w tygodniu kupując zestawy obiadowe!)
Spójrzmy na własne zachcianki inaczej :
- kiedy masz ochotę na coś
tłustego może to być sygnałem tego, że organizm potrzebuje więcej energii, jest
zmęczony, brakuje mu witamin A,D,E,K i
wapnia./znajdziesz to w suszonych figach, migdałach, produktach mlecznych, brokułach, tłustych rybach/
- kiedy masz ochotę na słodkie –
brak energii (węglowodanów i chromu)/znajdziesz - w małżach, suszonych daktylach, krewetkach,pomidorach,gruszkach, brokułach/
Zamiast biec do najbliższego baru czy restauracji, sięgnij po
te zdrowsze produkty, nie idź na skróty!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz