czwartek, 15 stycznia 2015

DLACZEGO FAST FOOD WYGRYWA?



Pytanie jak w temacie – dlaczego lubimy takie jedzenie? Dlaczego pomimo tego, iż określają go mianem „śmieciowego”, wiemy ile pustych kalorii, konserwantów i innych szkodliwych rzeczy jest w nim zawarte wciąż sięgamy po frytki, hamburgery, smażone skrzydełka  itd. ? 



Oto niektóre z powodów : 
1.       Smacznie
Połączenie słodkiego, słonego i tłustego. Przy wymyślaniu każdego nowego produktu dla sieci barów/restauracji szybkiej obsługi pracują specjaliści, którzy zajmują się określaniem proporcji 3 substancji (cukier, tłuszcz i sól). Oddziaływanie tych smaków/szczególnie w połączeniu!/ na obszar mózgu, odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności,  zmusza nas do ponownego sięgania po te produkty. 

To już fizjologia, po prostu tak działa nasz mózg i gdy jakieś jedzenie po prostu „rozpływa się w ustach” i zawiera te trzy smaki - odczuwamy przyjemność i...chcemy więcej !!! 

2.       Szybko
Żyjemy szybko, często kupujemy fast food w podróży lub po prostu gdy nie chce nam się lub nie lubimy gotować. Łatwiej jest pójść, kupić nie czekając zbyt długo i spożyć. 

3.    Świeże . W ten sposób myśli dużo ludzi nie zastanawiając się nad tym, ile konserwantów jest zawarte w tych „świeżych” produktach.

No i oczywiście, inne chwyty marketingowe – dostępna cena, reklama, kupony, 2 w cenie 1, duże porcje  itp.

Naturalne produkty (owoce, warzywa, zbożowe, nasiona, ryba) często przegrywają walkę ze wzmacniaczami smaku. Tak się przyzwyczajamy do mocnych smaków, że sałatka z awokado po prostu wydaje nam się jakaś mdła… W celu ponownego odczuwania naturalnego smaku zdrowych produktów należy odstawić na jakiś czas fast food, by receptory smaku miały szanse na regeneracje. 

Gdy  mamy świadomość, jak  na nas działa takie jedzenie, jakie niesie ze sobą zagrożenia, możemy się kontrolować i raz na rok może nam się zdarzyć zakup kanapki na ciepło po drodze, nic się nie stanie. 
Jednak nie popadajmy w uzależnienie (miałam znajomą, młodą dziewczynę, która odwiedzała McDonald’s  3-4 razy w tygodniu kupując zestawy obiadowe!) 

Spójrzmy na własne zachcianki  inaczej : 

- kiedy masz ochotę na coś tłustego może to być sygnałem tego, że organizm potrzebuje więcej energii, jest zmęczony, brakuje mu witamin A,D,E,K  i wapnia./znajdziesz to w suszonych figach, migdałach, produktach mlecznych, brokułach, tłustych rybach/
- kiedy masz ochotę na słodkie – brak energii (węglowodanów i chromu)/znajdziesz - w małżach, suszonych daktylach, krewetkach,pomidorach,gruszkach, brokułach/

Zamiast biec do najbliższego baru czy restauracji, sięgnij po te zdrowsze produkty, nie idź na skróty!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz